Sunday, March 18, 2018

Resepi Roti / Bun Lembut dengan K-Fine



Actually ada banyak sangat resepi yang kita boleh dapat dan kita boleh buat tapi hanya satu je resepi yang akan bertakhta di hati sanubari 😊 haha... sejak sebelum beli breadmaker lagi saya dah cuba meroti tapi roti saya keras kematu sebab xpandai nak uli. Atas dasar keprihatinan sang suami tercinta dibelikannya sebuah breadmaker yang sangat berfungsi hingga kini. Alhamdulillah 😊

Gambar bawah ni adalah K Fine. K Fine berperanan untuk melembutkan adunan roti kita.. pakai sikit je dalam 11 gram K Fine ye.. untuk adunan ni. K fine biasanya ada dijual di kedai bakery. 

Image result for k fine untuk roti

K Fine

Boleh klik link bawah ni kalau nak tengok spec bread maker yang saya guna :


Image result for pensonic bread maker

Resepi yang saya nak cerita ni, hasil daripada kelas belajar buat roti... murah sangat kelas akak yang buat kelas tu.. Alhamdulillah sampai sekarang saya dapat buat hasil jual roti dapat la sikit-sikit top up duit belanja rumah walau x sebanyak gaji masa kerja gomen dulu..beribu beriban. Selain dari menambah hobi baru dalam meneguhkan asas rumah tangga haha.. bukan sebab xda kerja menimbun kat rumah dengan anak-anak pintar 3 orang ni..tapi menambah variety rutin mingguan kan.

Resepi yang ini sesuai untuk bun yang beraneka jenis macam sosej bun, chocolate bun.. next project nak  buat chicken floss bun pulak pakai resepi roti ni.. 

Bahan-bahan

220 ml Air (boleh letak beberapa ketul ais + air)
1 biji telur (gred A / B kalau gred C letak 2 biji)
5 sudu besar gula castor (75 gram)
75g butter (2 sudu besar)
2 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil garam (5 gram)

bahan bawah ni sama ada nak digunakan atau boleh ganti saja dengan 10 gramK.fine. 
---------------------------------------------------------
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil softener
1 sudu kecil double action baking powder
----------------------------------------------------------

500 g tepung high protein
11 g Yis (sepaket mauripan)


Cara-cara

Bagi yang ada bread maker tu, kita campur je semua ni sekali tapi ingat tepung dan yis mesti letak last sekali ye supaya bahan yang liquid boleh sebati dulu dalam mesin. Kalau pakai bread maker pensonic..guna function nombor 11 (raw dough). Dalam 20 minit boleh siap dah.. lepas dah stop mixing, tunggu dalam 5-10 minit nak tengok dough kita naik gebu atau tidak kan.. lepas tu boleh lah dicanai ikut keperluan masing-masing. Untuk adunan ni biasanya saya bahagi kepada 45gram setiap satu bun baru diletakkan sosej atau coklat untuk buat pizza bun atau coklat bun. Boleh lah dapat dalam 20 mini bun gitu.. Selamat mencuba! ðŸ’–💖💖💖💖



 Buns....


Choco Bun


Sweet Bun


Pizza Bun


Choco Bun


Pizza Bun


1 comment:

My Latest Post

Resepi Roti / Bun Lembut dengan K-Fine

Actually ada banyak sangat resepi yang kita boleh dapat dan kita boleh buat tapi hanya satu je resepi yang akan bertakhta di hati sanubari...