Actually ada banyak sangat resepi yang kita boleh dapat dan kita boleh buat tapi hanya satu je resepi yang akan bertakhta di hati sanubari 😊 haha... sejak sebelum beli breadmaker lagi saya dah cuba meroti tapi roti saya keras kematu sebab xpandai nak uli. Atas dasar keprihatinan sang suami tercinta dibelikannya sebuah breadmaker yang sangat berfungsi hingga kini. Alhamdulillah 😊
Gambar bawah ni adalah K Fine. K Fine berperanan untuk melembutkan adunan roti kita.. pakai sikit je dalam 11 gram K Fine ye.. untuk adunan ni. K fine biasanya ada dijual di kedai bakery.

K Fine
Boleh klik link bawah ni kalau nak tengok spec bread maker yang saya guna :
Resepi yang saya nak cerita ni, hasil daripada kelas belajar buat roti... murah sangat kelas akak yang buat kelas tu.. Alhamdulillah sampai sekarang saya dapat buat hasil jual roti dapat la sikit-sikit top up duit belanja rumah walau x sebanyak gaji masa kerja gomen dulu..beribu beriban. Selain dari menambah hobi baru dalam meneguhkan asas rumah tangga haha.. bukan sebab xda kerja menimbun kat rumah dengan anak-anak pintar 3 orang ni..tapi menambah variety rutin mingguan kan.
Resepi yang ini sesuai untuk bun yang beraneka jenis macam sosej bun, chocolate bun.. next project nak buat chicken floss bun pulak pakai resepi roti ni..
Bahan-bahan
220 ml Air (boleh letak beberapa ketul ais + air)
1 biji telur (gred A / B kalau gred C letak 2 biji)
5 sudu besar gula castor (75 gram)
75g butter (2 sudu besar)
2 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil garam (5 gram)
bahan bawah ni sama ada nak digunakan atau boleh ganti saja dengan 10 gramK.fine.
---------------------------------------------------------
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil softener
1 sudu kecil double action baking powder
----------------------------------------------------------
Sis mtk dihalakn resepinyq
ReplyDelete